Om stener og edelmetaller

DIAMANTER

Diamanten regnes som juvelen over alle juveler både på grunn av symbolikk, historikk og briljans. I Norge har vi i de senere årene sett at frierringer er blitt et begrep og da tenker man på enstens diamantringer.


Hva avgjør verdien?
De viktigste faktorene som påvirker diamantens verdi er kjent som de 4 C’er. Det er diamantens vekt i carat, cut (slip), colour (farge) og clarity (klarhet).


Carat 

Carat er vektenheten for diamanter. En carat tilsvarer 0,2 gram. Carat er inndelt i punkter og det er 100 punkter i en carat. Dermed veier en 45 punkter diamant 0,45 carat.


Cut (slip) 

Diamantens skjønnhet er helt avhengig av at slipen er utført av en fagperson slik at lyset slipper inn fra toppen. Lysstrålene blir kastet fra bakfasettene og diamanten vil stråle i alle regnbuens farger.

Brilliant slipen er den vanligste slipen, men det finnes mange andre som princess cut, emerald cut, hjerteslip, cushion cut osv.


Colour (farge) 

En fargegradering av stenen betyr hvor mye stenens farge avviker fra det hvitest mulige – fargeløse. Totalt fargeløse, ishvite diamanter er svært sjelden og er derfor mest verdifulle.


Gullsmedene bruker følgende internasjonale Cibjo-betegnelser når de skal beskrive diamantens farge:
Usedvanlig hvit+ D River
Usedvanlig hvit  E River
Sjelden hvit+ F Top Wesselton
Sjelden hvit  G Top Wesselton
Hvit  H Wesselton
Lett tonet hvit  I Top crystal
Lett tonet hvit  J Crystal
Tonet hvit  K Top Cape
Tonet hvit  L Top Cape
Tonet M til Z Cape

Clarity (klarhet) 

Klarheten i en diamant er dens mest karakteristiske trekk fordi 2 stener aldri er like. Klarheten bestemmes av stenens innvendige inneslutninger og uregelmessigheter i overflaten. Inneslutningene er naturlige fødselsmerker, flekker, streker eller andre uklarheter. Jo færre inneslutninger, desto mer verdifull er diamanten.

FL (flawless) Ingen ytre eller indre uklarheter IF (internally flawless) Ingen indre uklarheter VVS1-VVS2 (very,very small inclusions) Meget, meget små uklarheter VS1-VS2 (very small inclusions) Meget små uklarheter SI1/SI2 (Small Inclusions) Små uklarheter P1 (piqué 1) Små synlige uklarheter P2 (piqué 2) Synlige uklarheter P3 (pique 3) Meget synlige uklarheter


Trygghet ved kjøp av diamantsmykker

Det kreves mange års studier og erfaring før man er utlært fagperson i diamanter. Vi har som generasjon bedrift gjennom 4 generasjoner masse erfaring og fagkunnskap, og kan forklare deg hvorfor diamanter som i utgangspunktet kan se like ut, likevel har forskjellig verdi.

 

Stell og bruk av diamanter

 Diamantringer er kjærlighetsgaven over alle og for de fleste får ringen fast plass på hånden.

Men:
Skal to ringer brukes på samme finger, er det viktig at de er utformet slik at ringene ikke sliter på hverandre.

Metallet i ringen får en naturlig slitasje ved bruk og fattingene kan svekkes over tid. Ved daglig bruk av diamantringer anbefales en årlig sjekk av ringen hos oss, slik at man ikke risikerer å miste en diamant. Ringen kan da også rhodineres på nytt slik at overflaten blir ripefri og fremstår som ny igjen.

Bruk av diamantringen ved tunge løft eller trening generelt, kan deformere ringens fasong. Noe som igjen svekker fattingene. Dette gjelder også bruk av ring med stener når man utfører hagearbeid eller annet som forurenser hendene. Små partikler kan feste seg til stenene og komme mellom sten og metall, slik at stenens feste til ringen blir forandret.

 

  Diamanter bør oppbevares i eget rom i smykkeskrinet. De bør ikke ligge løst da de kan lage riper på andre smykker. Diamanter blir lett skitne og støvete. Kremer, pudder og såpe kan redusere glansen. Regelmessig rengjøring er derfor fornuftig. Hos oss får du kjøpt egnet rensemiddel. Du kan også benytte et mildt rengjøringsmiddel oppløst i vann. Dypp smykket i oppløsningen og skrubb det forsiktig med en myk børste. Skyll med rent vann og tørk med myk klut.

Husk at ringen og klørne rundt diamanten er laget av metall som slites. Selv om diamanten er det hardeste mineral vi kjenner og derfor uslitelig, kan det gå skår ved hardhendt bruk. La oss derfor jevnlig kontrollere dine diamantsmykker.


GULL
Det kjemiske symbolet for gull er Au som er en forkortelse for et latinske ordet for gull «aurum». Ordrett betyr det «glødende solnedgang». Rent gull har en sterk gul farge, og er det ene av bare to fargete metallgrunnstoff, det andre er kopper. Alle andre metaller er sølvfargede eller grå.

 

Hvitt gull 

er ulike legeringer som har et hvitt snarere enn et gult utseende. Den hvite fargen oppnås ved et nøye utvalg av legringsmetaller, som blekner rent gulls dyp gule farge. Mye brukt her er metallet Palladium


Gult gull 

er legeringer hvor messing får spille en rolle i blandingen.


Rødt gull

eller rose gull er legeringen av gull som har kopper i blandingen og derfor en røder farge


Finhet / karat
Gullinnholdet i et smykke kan oppgis i karat. Det kan også beskrives som finhet, som viser til andelen gull pr tusen enheter. I mange land må gullsmykker ha et visst andel gullinnhold (et visst antall karat) for å være tillatt å selge. For eks i Storbritannia kan det selges gullsmykker i 9,14,18 og 22 karat, men ikke i 12 karat. I noen land tillates det ikke at gullsmykker med finhet lavere enn 12 karat beskrives som gull (50% gull eller finhet 500). I Norge trådte en ny lov i kraft i 2011 om at det blir lov å selge følgende finheter:

Gull: 375, 585, 750, 916, 999

Prisen på gullsmykker baseres delvis på deres gullinnhold. Derfor er de fleste gullsmykker som selges i verden stemplet med karatinnholdet eller finheten, ofte som en del av et registrert ansvarsmerke

Stell av gull
Smykker og andre gjenstander av gull trenger vanligvis minimalt med vedlikehold. Mørke og matte flater fjernes best ved vask i varmt såpevann tilsatt litt salmiakk. Etterpå kan man børste forsiktig med en myk tannbørste, og til slutt skylle i lunkent såpevann. Da vil smykkene nesten være som nye igjen.

 

PLATINA
Platina er et sjeldent, naturlig hvitt metall som finnes bare noen få steder i verden. Det er et ideelt metall til bruk i smykker fordi det både er smidig og holdbart, noe som gir håndverkeren flere muligheter til å lage kompliserte og holdbare smykker. Disse egenskapene sikrer også at smykkestenene sitter godt fast. Lik de andre edelmetallene kan også platina bli ripet. Men det er en forskjell, når platina får riper, fjernes ikke noe metall, det blir bare flyttet. Derfor vil et platinasmykke beholde den samme metallvekten i generasjoner etter at det er kjøpt.
Som nevnt er platina svært sjelden. Det finnes kun noen få steder i verden, hovedsakelig i Sør-Afrika og Russland. Platina har en naturlig hvit glans som aldri blekner. Dessuten er platina hypoallergenisk, dvs at bruk av platinasmykker forårsaker ikke allergisk reaksjon.

Platinagruppen
Platinagruppen omfatter seks metall grunnstoff som befinner seg nær hverandre i den periodiske tabell: rutenium, rhodium, palladium, osmium, iridium og platina. De er gruppert sammen fordi de har lignende egenskaper.


Stell av platina
Platina behandles på samme måte som gull.


PALLADIUM
Palladium tilhører platinagruppen, men betraktes om et eget edelmetall. Metallet er hvitt og er derfor et godt alternativ til 9 karat hvitt gull. Det er heller ikke behov for rhodinering av smykket. Palladium er mer verdifullt er sølv og lettere enn platina (nesten halve vekten). Derfor kan større stener brukes i halssmykker og armbånd uten uforholdsmessig økning i totalvekten. Av samme grunn anses palladium å være godt egnet til bruk i øreheng, selv om palladium ikke har platinas hypoallergeniske egenskap.

 

SØLV
Sølv er et mykt, hvitt, glansfullt metall og brukes i mynter, prydgjenstander og smykker. Sterling sølv er en legering med 92,5% rent sølv og 7,5% andre metaller, som oftest kobber. Sterling silver stemples 950. «Britannia»-sølv har en alternativ standard legering som inneholder 95,8% sølv. Denne legeringen brukes ofte for å fremstille bestikk og smidde gjenstander.

 

Her er noen tips om hvordan du best behandler sølvbestikket ditt:

Matrester kan sette stygge merker på sølvbestikket hvis det får lov til å tørke, merker som må pusses bort senere Skyll derfor bestikket fritt for matrester rett etter bruk. Da inngår du mørke flekker (korrosjon).

Legg evt. bestikket i lett såpevann etter bruk dersom det ikke skal vaskes med en gang (Hvis enkelte bestikkdeler har påsatte skaft, bør disse stå over vannet så de ikke løsner fra f.eks knivbladet)

Ikke bruk for mye oppvaskmiddel i vannet, skyll bestikket godt før tørking.

Lufttørking etter håndvask kan etterlate matte flekker på sølvbestikket.

Hovedregelen for oppbevaring av sølv er at det skal slippes minst mulig luft til bestikket.

Sølv må oppbevares tørt.

Syrefrie plastposer er bra, disse kjøpes rimelig hos din lokale gullsmed.

Hos gullsmeden får du også kjøpt spesielle bestikkposer i en tekstil som er innsatt med et middel som forsinker anløp og dermed guling av bestikket.

Unngå avispapir og gummistrikker, både direkte på sølvet og som emballering. De etterlater seg mørke merker som er vanskelig å fjerne.


PERLER


Ekte perler
En naturperle – såkalt ekte perler – dannes ved at et fremmedlegeme har trengt seg inn mellom skallene på en levende østers. Dette irriterer østersen og får den til å produsere et perlemorslag rundt fremmedlegemet. På denne måten bygger østersen perler.


Kulturperler
En kulturperle er en perle som er laget av levende østers på samme måte som en ekte perle. Forskjellen er at mennesker plasserer en kule inne i østersen som etter hvert omsluttes av perlemor.


Imiterte perler
Alt annet som ligner på perler har en overflate laget av mennesker. Dette er imiterte perler og skal i salgsøyemed merkes som dette.


Ulike typer perler


Akoya kulturperler 

er klassikeren blant kulturperler. De stammer hovedsakelig fra havområdene rundt Sentral-Japan og Syd-Japan. Formen er som regel symmetrisk rund eller uregelmessig barokk og fargespekteret går fra lys hvit-rosè via delikat kremfarget til sølvgrå.Akoya-perlen dyrkes med en diameter på 2-11 mm, men størrelser over 9 mm er sjeldne og derfor svært kostbare.


Sydhavs- og Tahiti-kulturperler 

er de mest kostbare blant kulturperlene. Sydhavs-kulturperlene stammer fra perleøstersen Finctade Maxima, som lever i de varme havområdene i Det indiske hav og Stillehavet, med tyngdepunkt i farvannene rundt Australia. De dyrkes i størrelser fra 10-18 mm diameter. Fargespekteret går fra hvitt via kremfarget til gull og et fasettrikt sølvblått. Den mørke Tahiti-kulturperlen fra østersen Pinctada Margaritafera blir spesielt verdsatt. De metalliske fargetonene går fra grønngrått til brunsvart og finnes også i en usedvanlig svart-grønn farge som minner om påfuglfjær.


Ferskvannskulturperler 

dyrkes i dag hovedsakelig i Kina. Mest kjente er ferskvanns-kulturperlene fra Biwasjøen i nærheten av den gamle japanske keiserbyen Kyoto. Herfra kommer imidlertid bare små mengder i førsteklasses kvalitet. I ferskvannskulturperler implanteres ikke en fast kjerne, men derimot en vevsdel fra en annen østers. Denne gir en stor variasjon av former, både runde, risformede og dråpeformede men også uregelmessige former. Fargene varierer også, fra hvit-rosè til laks-orange. Store ferskvannskulturperler over 8 mm er svært kostbare og dyrkes til dels også med kjerne.

Keshi-kulturperler er kjernefrie saltvannskulturperler. De dukker opp som et av naturens luner der det dyrkes Akoya- og Sydhavskulturperler. Det er nemlig slik at hvis den implanterte kjernen blir utstøtt av østersen, blir likevel den implanterte vevsdelen tilbake og dette fører til at det dannes perlemor. Det finnes nesten ingen grenser for hvilken form Keshi-kulturperlene kan få.

Mabelkulturperlen er en halvperle. Den oppstår ved at man fester en halvkule mellom skallet og mantelvevet i østersen. Avhengig av formen på perlemorsdelen kan formen bli rund, oval, kantet, dråpe eller hjerteformet. Størrelser fra 10 til over 20 mm.


Hvordan anslå verdien av perler?
Det er flere forhold som tas i betraktning når verdien av perler skal anslås. Under følger de viktigste:


Orient
Orient kalles den spesielle måten de tynne perlemorslagene absorberer, bryter og reflekterer lyset på. Denne lysbrytingen finnes bare hos natur- og kulturperler. Jo tykkere perlemorslaget er, desto bedre blir perlens orient,. Slik blir perlen vakrere og får en ‘dypere glans’.


Størrelse
Det er vanskeligere for en østers å danne store perler. Derfor er store perler sjeldnere og blir mer kostbare.


Fasong
Symmetriske perler har størst verdi. Runde, pæreformede eller ovale kalles symmetriske. Usymmetriske perler kalles barokke.


Overflate
En perfekt perle har en glatt og jevn overflate. For å finne feil i overflaten benyttes ikke forstørrelsesglass. Ujevnhetene kan ses med det blotte øye.


Sjeldenhet
Perler er i seg selv en sjeldenhet fordi det tar flere år å danne en perle. I tillegg til at de bare kan dyrkes på bestemte steder. Naturen lager få perler som er helt like i orient, fasong, størrelse og farge.


Tips til stell av perler
For å få langvarig glede av perlenes skjønnhet, kan du passe på følgende;

Oppbevar perlene i en myk stoffpose eller et silketrukket etui. De bør ikke oppbevares sammen med gull- eller diamantsmykker. Perler kan lett bli skadet av harde og skarpe kanter.

Ta på deg perlesmykket først etter at du har sminket og frisert deg, ettersom parfyme, kosmetikk, hårspray etc kan påvirke perlens glans. Unngå å ha parfyme på huden som kommer direkte i kontakt med perlene.

Ta av deg perlesmykker før du soler deg, bader eller driver idrett. Varme, urent vann og sand vil skade perlene.

Tørk fra tid til annen perlene med en myk klut eller med mildt såpevann etter at du har hatt dem på. Det vil fjerne alle urenheter fra perlene.

Lever kjedet eller armbåndet regelmessig til oss slik at smykket kan bli tredd på nytt. Jo oftere smykket brukes, desto vakrere skinner perlene ettersom hudkontakt forhindrer at perlene tørker ut. Perlens glans vil da blir opprettholdt.


Vær nøye med hvor du kjøper perler.
Å fastslå verdien av perler er såpass komplisert at de fleste vanskelig kan gjøre det selv. Hos oss vil du både få råd og naturligvis riktig pris. Dessuten krever perlesmykker en del ettersyn som bare gullsmeder kan gjøre. Muligheter for forandring av perlesmykker er også store.

Kilde: NGF ( Norges gullsmed forbund)